Wat doe je aan jeuk in je oren?

Om gek van je worden! Jeuk in je oren! Lees hier waarom heb je jeuk in je oren en wat is de oplossing.

Wist je dat heel veel mensen last hebben van jeuk in het oor? Alles word in de gehoorgang gestopt en niet alleen wattenstokjes. Sleutels, bananen, veiligheidsspelden, bestek. Je kan het zo gek niet verzinnen en het word wel gebruikt. Maar ook logisch beter even iets gek in je oor, dan jeuk!

De belangrijkste oorzaak van jeuk in de oren

De belangrijkste oorzaak is het manipuleren van het oor. Je manipuleert het oor door het te proberen schoonmaken van het oor, door bijvoorbeeld wattenstaafjes, of een lucifer, of een balpen….

Als je je oor vaak schoonmaakt verstoor je het oorsmeer dat de gehoorgangen beschermt tegen water en lucht. Je haalt er (teveel) oorsmeer uit of je drukt het er zelfs dieper in. Hierdoor maak je hele kleine wondjes in de gehoorgangen waar bacteriën in gaan zitten. Die bacteriën zorgen voor otitis externa, gehoorgang ontsteking. Een gehoorgang ontsteking veroorzaakt vaak jeuk. Een gehoorgang ontsteking veroorzaakt naast jeuk ook wel pijn.

Jeuk in de gehoorgangen kan ook veroorzaakt worden door een gehoorapparaat, oordopjes, een banaan of gehoorbescherming.

Normaal voert het oor regelmatig het oorsmeer af, waardoor huidschilfers en vuil er uitgespoeld word door bijvoorbeeld water. Als je de oren vaak en lang afsluit door gehoorbescherming kan er niet worden afgevoerd, dat gaat broeien en het kan gaan ontsteken.

Persoonlijk

Het is heel verschillend hoe oren en mensen op gehoorbescherming en hoortoestellen reageren. Daarom is er geen standaard advies over hoe vaak en hoeveel dragen van gehoorbescherming of hoortoestellen. Er is wel advies wanneer geluid beschadigingen aan het gehoor aanbrengen.

Water

Wat ook jeuk kan veroorzaken is water in je oor. Bijvoorbeeld na zwemmen of douche. Bij vocht en warmte ontwikkelen schimmels zich sneller. Door deze schimmels kan ook een ontsteking in de gehoorgang ontstaan. Vaak koud water in de oren, door bijvoorbeeld surfen? Dan kan exostose ontstaan, ofwel zwemmers-oren of surfers-oren.

Wat kan je doen tegen die jeuk?

Maak je oren niet zelf schoon, ga naar de huisarts. De huisarts kan een oor uitspuiten. Een KNO-arts kan de gehoorgang schoonmaken met een haakje of een zuigertje. Zodat het overvloedig oorsmeer verwijderd word.

Zorg dat je na het douche en zwemmen je oren alleen even met een punt van een handdoek afdroogt. Ga niet dieper in je gehoorgangen. Er zijn ook mensen die hun oren drogen met een föhn.

Heb je al een ontsteking hebben in je gehoorgang? Ga dan even langs de huisarts. De huisarts kan oordruppels voorschrijven die de zuurtegraad weer in balans brengt. Deze oordruppels werken ook zeer goed, let op dat het trommelvlies wel intact moet zijn.

Audicien

Je kunt ook altijd naar de audicien. De audicien kan je gehoortesten en advies geven over gehoorbescherming, zwemdopjes, jeuk in je oren en hooroplossingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X