Wanneer dubbele gehoorbescherming?

Wanneer dubbele gehoorbescherming?

Wanneer dubbele gehoorbescherming?

Dat geluid beschadiging kan veroorzaken aan je gehoor weten we eigenlijk allemaal wel. Maar wanneer is geluid beschadigend? En wat voor gehoorbescherming kan je in welke situatie het beste dragen? En wanneer dubbele gehoorbescherming?

Dubbele gehoorbescherming

Dubbele gehoorbescherming draag je als echt laatste, laatste, laatste redmiddel als het geluid echt, maar dan ook echt hard is. Denk aan schoten, een explosie, vuurwerk, vliegtuigmotoren van dichtbij.

Bij 160 – 140 dB alle bescherming nodig die voor handen is. Denk aan oordopjes (universeel of op maat gemaakt) en oorkappen!

Heavy metal

Bij een Heavy metal concert kunnen ze er ook wat van! Het geluid komt tot de 120 dB. Een goede op maat gemaakte set gehoorbescherming of universele gehoorbescherming is een must! We adviseren een demping van 25 dB.

Een brandweerwagen met een sirene aan.. Sta je daar naast? Dat is te vergelijken met een heavy metal concert. Je zou direct beschadiging op kunnen lopen.

Laag vliegend vliegtuig

Woon je dicht bij een vliegveld? Laag vliegende vliegtuigen word je ook even stil van. Het geluid zit rond de 110 dB. Dat is te vergelijken met een popconcert. Maar ja dat popconcert ga je voor je plezier heen ;-).

Draag bij een popconcert gehoorbescherming (op maat of universeel) met een demping van 20 dB.

Ketting-zaag

Ben jij een Jason type ;-), dan adviseren je toch wel even gehoorbescherming te dragen. Draag een gehoorbescherming met 15 dB. Ketting-zagen maken geluid van ongeveer 105 dB.

In een discotheek staat het geluid ook op ongeveer 105 dB.

Kop-telefoon

Hoe hard zet jij hem? Gemiddeld zetten jongeren hun koptelefoon op 95 dB. Dat mag wel even, maar luister daar niet te hard naar. Gehoorbescherming onder een koptelefoon is naar ons idee flauwekul.

Een drilboor zit overigens ook op de 95 dB, daar zou je wel gehoorbescherming bij kunnen dragen. 15 dB demping is dan prima.

Jij forens!

Pas je een beetje op bij die treinen? Een langskomende trein creëerd geluid van 90 dB. Gelukkig rijden ze dan hard zat, je zou geen gehoorbescherming in hoeven doen.

In een drukke kroeg is het geluid ook ongeveer 90 dB. Als je daar langer dan “even”bent, kan je wel gehoorbescherming in doen. 10 of 15 dB demping is dan uitstekende oplossing.

Schoolplein

Ben je wel is op een schoolplein geweest? Of in een kleuterklas die los gaat? Als we daar geluid gaan meten dan meet je ongeveer 85 dB. Ben je leerkracht en zit je de hele dag in dat geluid? Dan mag je absoluut gehoorbescherming dragen! Voor 8 uur lang is je werkgever overigens ook verplicht om gehoorbescherming aan te bieden. Je zou misschien wel graag dubbele gehoorbescherming willen, maar dat is niet nodig 😉

Woon je aan een drukke weg? Ook een drukke weg veroorzaakt 85 dB aan geluid.

Advies

Laat je goed adviseren over gehoorbescherming. Je hebt plichten en rechten als het met werk te maken heeft. En misschien ook wel voor je zelf, privé. Neem contact op met een goede audicien voor advies op maat.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X