Is je dochter of zoon snel afgeleid? Dat kan natuurlijk op school zijn maar ook thuis. Dromen of juist niet kunnen stil zitten, het is lastig voor de juf of meester, maar het is ook lastig voor je kind.
Concentratie!
Selectieve waarneming, focus dat is concentratie. Aandacht voor één enkel ding. We hebben het over concentratie als je gedurende een langere tijd met een goede intensiteit met een taak bezig bent.
Het concentratie-vermogen wisselt per persoon, leeftijd en soort taak.
Vrijwillig of gedwongen?
Natuurlijk maakt het uit of je taak leuk is of juist totaal helemaal niet. Leuke taken, spelen, lego of een game daar is de concentratie natuurlijk helemaal top. Moet je een stuk (begrijpend) lezen en staat je het onderwerp totaal niet aan? Dan is het gesprekje van je buurman toch een stuk interessanter om naar te luisteren (of om mee te bemoeien :-)).
Kortom bij vrijwillige concentratie kan je veel dieper en langer concentreren, dan bij een verplichte concentratie.
Vrijwillige concentratie kan ook samen gaan verplichte concentratie. Bij een kind die zelf een taak mag kiezen uit zijn schoolwerk en dat met plezier maakt.
Leeftijd
Hoe ouder we worden, hoe langer we ons kunnen concentreren.
- 6 jaar ongeveer 10 minuten
- 10 jaar ongeveer 20 minuten
- 13 jaar en ouder 30 minuten
Concentratie-probleem
Je hebt concentratiebelemmeringen en concentratiestoornis. Concentratiebelemmeringen zijn omstandigheden die het lastig maken. Lesstof is te makkelijk of juist te moeilijk, de les is te saai, je leerkracht is saai, te weinig slaap gehad, of er is veel rumoer. Er zijn veel situatie’s te bedenken die de concentratie kunnen belemmeren.
Afgeleid op school kan ook komen door een concentratiestoornis. Dan is er sprake van heel kort kunnen concentreren. Te snel afgeleid om te kunnen focussen.
Bij veel kinderen is het concentratie probleem en geen stoornis. Concentreren is iets wat je kan (eigenlijk moet) leren.
Minder afgeleid op school
Wat niet werkt, maar wat we wel altijd doen: LET NOU TOCH IS OP! Dat werkt gewoon echt niet, vragen of ze stil willen zitten werkt ook niet.
Beweging is goed om te concentreren. Grote bewegingen (even wandelen) of kleine bewegingen (een tekeningetje of iets om mee te friemelen) het helpt.
Is de beweging irritant voor anderen? Zoek dan een oplossing die niet of minder irritatie is voor de omgeving bijvoorbeeld een fidget spinner (die echt een tijdje hip waren!) of een tagle.
Afgeleid op school door geluid
Bij gedwongen concentratie stoor je je gewoon veel sneller aan geluid. Geluid van gesprekken, die je eigenlijk graag ook wil horen. Of getik van een pen of de vogeltjes buiten.
is de afleiding om mee te doen of ergens anders naar te kijken kan gehoorbescherming helpen. De oorkap is ook heel normaal geworden op school. Graag leuke kleurtjes en eigen oorkappen? Bekijk ze hier.
De afleiding kan ook komen omdat ze het niet goed kunnen horen, of niet goed kunnen verstaan (zijn 2 verschillende dingen!). Als je ontzettend je best moet doen om iets te kunnen “volgen” raak je moe en ook snel afgeleid.
Heb je twijfels over het gehoor, over spraakverstaan. Bespreek dit met een huisarts, audiologisch centrum of audicien. Zij helpen verder en kijken naar oplossingen. Er zijn veel soorten oplossingen voor in het onderwijs.