Wat kan je doen tegen: Oorpijn bij vliegreizen!

Oorpijn tijdens het vliegen, best veel mensen hebben daar echt last van. De oorpijn word veroorzaakt door de (wisselende) druk die ontstaat tijdens het vliegen.

Wist je dat er ook mensen zijn die al oorpijn ervaren in een auto? In een auto die door de bergen heen rijd, ontstaat er ook al enige druk. Het kan zijn dat je oren zo veel moeite hebben met het verschil in druk te reguleren dat het dan al zeer doet.

Wat gebeurd er eigenlijk?

In het vliegtuig neemt tijdens het op stijgen de luchtdruk in de cabine (geleidelijk) af. Tijdens je vlucht is de luchtdruk in de cabine lager dan op de grond. Hierdoor ontstaat er in je midden oor (over)druk. Deze druk veroorzaakt een spanning op het trommelvlies, deze spanning kan zo heftig zijn dat het erg zeer gaat doen. De beste oplossing is dat er uit het midden oor wat lucht ontsnapt.

Overigens! Als het vliegtuig de landing gaat in zetten, gebeurd het omgekeerde. De trommelvliezen worden nu door de (onder)druk naar binnen geduwd. Ook dit kan weer zeer gaan doen.

Buis van Eustachius

De buis van Eustachius die verzorgd de druk in het midden oor. Als de buis van Eustachius niet goed werkt krijg je oorpijn bij vliegreizen. Het kan zijn dat je er niet elke keer oorpijn bij vliegreizen hebt. Heb je last van hooikoorts of een verkoudheid dan is het slijmvlies opgezwollen in de buis van Eustachius. Hierdoor kan de lucht er moeizaam doorheen. Als de lucht er moeizaam doorheen gaat komt er over-, of onder-druk te staan in het midden door. Dit is het pijnlijke/gespannen gevoel. En… Door dat er zoveel spanning op het trommelvlies staat kunnen ook de trillingen niet goed meer doorgegeven worden. Hierdoor hoor je (tijdelijk) ook minder.


Figuur getekend naar voorbeeld in Gallé (1979).

Wat helpt!?

Gapen en slikken, zorgt er voor dat de buis van Eustachius even open gaat. Hierdoor vergroot je de kans dat er lucht uitgewisseld word! Waardoor de het drukverschil minder kan worden. Je mag dus legaal snoepjes, kauwgum en zuurtjes eten tijdens en na je vliegreis!

Je neus snuiten

Klaren (de Valsalva-techniek). Sluit je mond en knijp je neus dicht. Probeer lucht door je gesloten neus uit te blazen. Hierdoor duw je de lucht door de buis van Eustachius. Wat de spanning op het trommelvlies kan verminderen.

Vliegdopjes tegen oorpijn bij vliegreizen

Er zijn vliegdopjes met een druk regelend filter. Dit filter zorgt er voor dat de over-, of onderdruk die ontstaat tijdens het vliegreizen minder “heftig” aankomt. Het filter regelt de druk zo, dat je buis van Eustachius rustiger aan kan doen. Dit scheelt absoluut veel in pijn.

Wat belangrijk is bij het uitzoeken van de vliegdopjes voor je vakantie, is dat de pasvorm goed is. De gehoorgangen moeten goed afgesloten zijn, zodat het filter zijn werk goed kan doen.

oorpijn bij vliegreizen

Let ook even op het soort dopje! Er moet wel een druk regelend filter in de oordopjes zitten. Er zijn ook vliegdopjes, zonder filter, die dempen alleen maar geluid.

Als je het echt niet meer weet en je zit zonder vliegdopjes:

Bekertjes op je oren of natte doekjes. De kou zou een gevoel van verlichting moeten brengen.

Paracetamol kan ook een scherp randje van de pijn af halen. Blijft de pijn na een aantal dagen bestaan? Ga dan even langs de huisarts.

Vragen of advies nodig?

Onze audiciens van Horend Goed kunnen u goed “op weg” krijgen.

Bekijk hier de uitleg over het midden oor en oorontstekingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X