geluid

Tinnitus

Gehoorbeschadiging: Tinnitus! Gepiep en gesuis in je oren

TinnitusWat is dat gepiep en gesuis in je oren?

Veel mensen ervaren tinnitus als gepiep of gesuis in hun hoofd of oren, maar in feite kan het vele verschillende vormen aannemen. Je kunt een zoemend, gonzend of fluitend geluid ervaren. Sommige mensen beschrijven het zelfs als de sensatie van een bruisende oceaan. Het kan continu of onderbroken zijn en je kunt het in één of beide oren waarnemen. En je hoort het wellicht zelfs in je slaap.

Tinnitus is voor de meeste mensen een subjectief geluid. Dit betekent dat alleen de persoon die het heeft het kan horen. Het kan zacht of hard zijn. Tinnitus ontstaat binnen in het hoofd en kan opeens ontstaan of geleidelijk.

Wat zijn de oorzaken van tinnitus?

Tinnitus is een symptoom, niet een ziekte. Er zijn vele mogelijke oorzaken voor tinnitus waaronder blootstelling aan luide geluiden, een oorsmeerprop en een reactie op medicijnen. Soms zijn er echter geen duidelijke redenen waarom mensen tinnitus ontwikkelen.

Tinnitus en de hersenen

Wat creëert deze perceptie van geluid wanneer er geen geluidsbron aanwezig is? Geluidsgolven verplaatsen zich door de gehoorgang naar het midden- en binnenoor. De haarcellen in het binnenoor helpen de geluidsgolven om te zetten in  elektrische signalen die vervolgens naar de hersenen worden geleid. De hersenen zetten de signalen om in nuttige informatie zodat je de geluiden die je hoort, kunt interpreteren. Als de haarcellen beschadigd raken, krijgen de hersenen niet de juiste signalen die ze nodig hebben. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor de beschadiging van de haarcellen.

Experts vermoeden dat tinnitus te maken heeft met de hersenen die zich proberen aan te passen aan een verlies van goed werkende haarcellen. De hersenen interpreteren de verminderde signalen van het oor verkeerd, wat een perceptie van geluid tot gevolg heeft, ofwel tinnitus.

Je emotionele reacties kunnen beïnvloed worden door de manier waarop je over je tinnitus denkt. De hersenen interpreteren het tinnitusgeluid mogelijk als iets dat schadelijk voor je welzijn is. Als je reageert op tinnitus als een bedreiging, kunt je gestrest raken en angstig worden. De stress en angst die je voelt kan ervoor zorgen dat je het tinnitusgeluid als nog hinderlijker ervaart. Dit is een begrijpelijke en menselijke reactie.

Wat heeft oorsuis te maken met gehoorverlies?

Tinnitus en gehoorverlies zijn vaak onderling verbonden. Naar schatting heeft 90% van de mensen die aan tinnitus lijdt last van enige mate van gehoorverlies. Sommige mensen met tinnitus denken misschien dat hun gehoorprobleem door tinnitus wordt veroorzaakt, maar in feite kan het veroorzaakt worden door een gehoorverlies. Het gehoorverlies wordt vaak veroorzaakt door beschadigde haarcellen in het binnenoor.

Hoortoestellen zijn nuttig voor veel mensen die aan tinnitus lijden. Hoe beter je hoort, hoe minder de tinnitus je op zal vallen. Met hoortoestellen hebben je hersenen andere geluiden om naar te luisteren, waardoor je oorsuis minder opvalt.

Welk effect heeft tinnitus op mijn leven?

Wat de oorzaak ook is, oorsuis heeft vaak een aanzienlijke invloed op de dagelijkse activiteiten. Sommige mensen die tinnitus ervaren kunnen het meestal negeren en laten het hun dagelijkse activiteiten niet verstoren. Voor anderen kunnen de symptomen van tinnitus zo erg worden dat ze er zelfs ‘s nachts niet van kunnen slapen. En een slechte nachtrust heeft de volgende dag weer een negatieve uitwerking en zodoende kan er een vicieuze cirkel ontstaan. Als je symptomen van tinnitus waarneemt, is het belangrijk voor je algehele gezondheid dat je hulp zoekt. Hoewel je oorsuis niet volledig over kan gaan, kunnen kleine veranderingen het leven met tinnitus draaglijker maken.

Tinnitus onder controle krijgen?hoortoestel met tinnitus maskeerder

Er bestaat niet één enkele benadering voor iedereen. Het kan zijn dat je verschillende combinaties van technieken uit moet proberen voordat je vindt wat het beste voor jou werkt.

Door naar verschillende soorten geluid te luisteren kan het zijn dat je aandacht van je oorsuis wordt afgeleid en dat het je verlichting biedt. Dit kan naar een geluidsgenerator zijn of een apparaat voor naast je bed dat verschillende geluiden kan spelen om tinnitus te verminderen. Ook muziek, rustgevende muziek of natuurgeluiden kunnen het contrast tussen tinnitus en rustige omgevingen verminderen. Hoortoestellen kunnen ook een uitkomst bieden die de geluiden om je heen versterken. Meer geluid zorgt ervoor dat tinnitus minder opvalt. Er zijn ook combinatie hoortoestellen met speciale programma’s voor tinnitus.

Natuurlijk zijn er ook andere mogelijke oplossingen. Er is een aantal dingen die je kunt doen om de manier waarop je over oorsuis denkt en erop reageert te veranderen. Bijvoorbeeld ontspannings- en mindfulness oefeningen, een gezond dieet (alcohol, koffie, cola, chocola en nicotine kunnen de tinnitus verergeren.) Draag gehoorbescherming als er lawaai is en zet je muziek niet te hard. Denk positief en zorg voor een goed slaappatroon.

Tinnitus voorkomen?

Tinnitus door beschadigde haarcellen in het binnenoor kun je vaak voorkomen door jezelf niet bloot te stellen aan lawaai. Hoe harder het lawaai is, hoe korter je oren eraan mogen worden blootgesteld voor er schade ontstaat aan de haarcellen. Naar een gemiddeld geluidsniveau van 80 dB kan je 8 uur zonder schade luisteren. Elke 3 dB erbij halveert de tijdsduur. Het geluidsniveau bij een concert is rond de 100 dB en is dus na 5 minuten al schadelijk. Ga je naar een feest of concert, draag dan goed passende gehoorbescherming met een filter dat geschikt is voor die specifieke situatie. Het voordeel van goede gehoorbescherming is, behalve de schade die het voorkomt, dat het geluid er zelfs beter door wordt. Er is minder vervorming van geluid en ook een gesprek met je buurman is makkelijker te volgen met gehoorbescherming in.

Heb je vragen over oorsuis en/of technische mogelijkheden die Horend Goed kan bieden? Neem even contact met ons op, wij helpen je graag in Zaandam of Krommenie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X