Gehoorschade

Er zijn verschillende soorten gehoorschade door hard geluid.

SLECHTHORENDHEID

Gehoorverlies door natuurlijke slijtage van de haarcellen heet ouderdomsslechthorendheid. Blootstelling aan teveel hard geluid resulteert in lawaaislechthorendheid.

Wil je je gehoor laten onderzoeken, ga dan langs bij de huisarts of audicien.

EERSTE TEKENEN VAN GEHOORPROBLEMEN

Je hebt het niet meteen door als je gehoor achteruit gaat, want gehoorverlies verloopt meestal geleidelijk. De meeste mensen wachten veel te lang voordat ze aan de bel trekken, gemiddeld 7 jaar. Wees op tijd bij gehoorproblemen, herken je een van deze symptomen?

He, heb je me niet gehoord?
Beginnend gehoorverlies merk je doordat je zachte geluiden niet goed hoort; mensen zullen je vaker aanspreken op het feit dat je ze niet hebt gehoord. Ook merk je beginnend gehoorverlies doordat je mensen niet goed verstaat als er achtergrond geluid is, bijv. in een kroeg of op een feestje.

Mag de tv wat zachter?
Later hoor je ook hardere geluiden niet meer goed. Je zet de tv steeds harder. Dus als mensen aan je vragen of de tv wat zachter mag, dan kan dat een teken zijn.

Wat zeg je?
Nog later hoor je alle geluiden zachter en anders; vervormd, dof en onverstaanbaar. Hoe hard iemand ook praat. Laat het niet zo ver komen, voorkom gehoorschade.

 

TINNITUS

Geluid waarnemen zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is, dat is tinnitus. Tinnitus kan verschillende oorzaken hebben, variërend van een te hoge bloeddruk tot infectieziekten. Ook kan het een bijwerking zijn van medicijnen. Maar vaak is lawaai de veroorzaker van tinnitus.
De geluiden die mensen met tinnitus horen lopen erg uiteen: van piep- en fluittonen tot gesuis, gebrom en gebonk.

De piep na het uitgaan
Veel mensen ervaren een piep in hun oren na het uitgaan. Wat veel mensen niet weten, is dat deze piep een ernstige waarschuwing is. Die piep betekent namelijk dat een stukje van het gehoor beschadigd is. Wanneer dit te vaak gebeurt, kan de piep blijvend worden. Dit is tinnitus.

HYPERACUSIS

Hyperacusis is de medische benaming voor een overgevoeligheid voor normale dagelijkse geluiden. Het roeren in een koffiekopje, het uitruimen van de vaatwasser of het openen van een plastic zakje, kunnen voor iemand met hyperacusis erg onaangenaam tot zeer pijnlijk zijn.

Andere vormen van gehoorschade zijn distortie, dan hoor je geluiden vervormd, en diplacusis, dan hoor je met beide oren geluiden verschillend.

 

 

Informatie via www.hoorwijzer.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X