Corona en oorsuis

Corona en oorsuis. Hebben die iets met elkaar gemeen?

Het antwoord is: nee

Maar toch merken we echt een toename in onze praktijken dat meer mensen die oorsuis ervaren, nu het Corona-virus over de wereld gaat.

Wat is oorsuis?

Oorsuis is geluid wat je in je oor of in je hoofd hoort, terwijl er van buitenaf helemaal geen geluid is. Het geluid wat je hoort kan een suis zijn, of een piep, een tik, een trompet of gebruis. Het kan alle soorten geluiden aannemen (het kunnen hele orkesten zijn, of continu een hele scherpe piep) en ze kunnen ook nog afwisselen in soort geluid en sterkte. Oorsuis, ook wel tinnitus genoemd is meestal een vorm van gehoorbeschadiging.

Tinnitus gaat vaak samen met een (hoeft niet heel ernstig te zijn) gehoorverlies. Tinnitus komt ook voor samen met de volgende gehoorbeschadigingen, maar komt minder vaak voor. Distortie, diplacusis (vervorming van geluid) of hyperacusis (overgevoelig voor geluid).

Waarom komt oorsuis in eens meer voor tijdens de Corona-crisis?

oorsuis

Stilte: Het heeft te maken met dat we vaker in stilte en rust zijn. Zodra er minder omgevings geluiden zijn (mis je collega’s?) valt je eigen geluid meer op. Je gaat meer op de oorsuis letten, waardoor je het ook harder en meer ervaart.

Je oorsuis is niet erger, er is in veel gevallen ook helemaal niets aan de hand.

Advies: Zet de radio aan of de tv op de achtergrond. Hierdoor valt de oorsuis weg in het omgevingsgeluid.

Blijft je tinnitus aanwezig? Maak dan een online hoortest en spreek af met de beste audicien in Zaanstad.

Stress: Uit onderzoek van de GGD blijken we tijdens deze crisis allemaal meer stress te ervaren. Een logisch gevolg, maar stress beïnvloed je tinnitus negatief.

Volg online een yoga-cursus. Doe je dat graag in rust dan kunnen deze oordopjes je helpen. Ga in de tuin aan de slag! Of verzin een andere hobby. Maar zorg dat je minder stress krijgt. Het is niet goed voor je oren en voor de rest van je lijf.

Vanaf juni is in het openbaarvervoer een mondkapje verplicht. Dit geeft stress bij slechthorenden, want slechthorenden kunnen niet meer liplezen. Hou rekening met elkaar. Spreek duidelijk en niet te snel.

Oorsuis is een gehoorbeschadiging

Alpine MusicSafe Classic

De oorsuis die nu meer opvalt door de stress of juist de rust, was er waarschijnlijk al. Alleen is deze niet of minder opgevallen. Oorsuis is meestal het gevolg van een gehoorbeschadiging die je hebt opgelopen door blootstelling aan te luide geluiden (dat kunnen diverse feestjes zijn geweest, of luidruchtig werk of maar 1 knal). Die gehoorbeschadiging had je dus al en je lichaam, je oren, waarschuwen je nu. Voorkom meer gehoorbeschadiging. Draag altijd je oordopjes bij je. En ben je dan toevallig op een plaats waar te veel geluid is? Dan heb jij ze bij je en voorkom je dat je gehoorbeschadiging erger wordt.

Kortom oorsuis heeft niks met corona of covid-19 te maken en ook niet met G5 ;-).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X