vragen over gehoorbescherming - banaan in je oor

Type gehoorbescherming

Wanneer kies je welke soort gehoorbescherming?

Er zijn veel merken en typen gehoorbescherming. Maar wanneer neem je welk merk? Bijna alle merken werken met verschillende dempingen. En verschillende soorten dempingen.

Vaak zijn dempingen verkrijgbaar in 10, 15, 20 en 25 dB. (30 dB lees je ook nog wel eens, maar dat zijn gehoorbeschermers die helemaal afsluiten en geen lucht bij je oor laten. )

Dempingen worden verdeeld in hoogtonige dempingen en vlakke dempingen.

Hoogtonig is goedkoper, maar vervormt het geluid

Vlakke demping kost iets meer, maar de geluidskwaliteit is perfect.

Per situatie leggen we uit welke filtering je het beste kan kiezen:

Werk – Wanneer kies je welk soort gehoorbescherming

Het hangt erg af van wat voor werk je doet? Hoeveel geluid wordt er geproduceerd door jezelf, je collega’s of door machines.

Geluid is natuurlijk te meten, maar we hebben een overzicht met hoeveel geluid door bepaalde gereedschappen of bij verschillende werkzaamheden ongeveer geproduceerd wordt. Op basis daarvan kan je een juiste demping kiezen. De bedoeling is dat het geluid gedempt wordt naar maximaal 85 dB. Dit is nodig als je meerdere uren achter elkaar in de herrie staat.

Ook al is het maar af en toe lawaaierig. Juist die momenten adviseren we je om toch even je gehoorbescherming in te doen. Ook op korte momenten kan je gehoorbeschadiging oplopen. En een piep in je oor krijgen van “even” door een bedrijfshal lopen is toch zonde!?

Er zijn hoogtonige dempingen met filters die iets goedkoper zijn. De filters zorgen dat het geluid (bij een juiste plaatsing) naar een veilig niveau gedempt wordt. Zo ben je beschermd tegen beschadiging. Het geluid wordt wel iets vervormd, maar het verstaan van spraak blijft vaak gewoon goed. Doordat het geluid wat vervormd, is de geluidskwaliteit wat minder.

Neem je filters met een vlakke demping dan wordt het hele geluid evenredig gedempt. Hierdoor is het geluid mooier en zal je minder moeite hebben met ze de gehele dag te dragen. Deze filters kosten wel meer, maar zijn zeker het investeren waard. Ook het spraak verstaan blijft beter door een vlakke demping.

Stappen – Wanneer kies je welk soort gehoorbescherming

Het geluid kan flink oplopen in een kroeg! Het geluid moet onder de 107 dB blijven, wat eigenlijk al direct schadelijk kan zijn. Met gehoorbescherming in beleef en hoor je de muziek goed en versta je je vrienden zelfs beter. Gehoorbescherming hoeft echt niet op te vallen. Neem bijvoorbeeld de eartips van Crescendo. Deze vallen geheel in je gehoorgang en je ziet er niks van.

Ook voor bij het stappen zijn er hoogtonige filters verkrijgbaar en filters met vlakke demping. Hoogtonige filters vervormen het geluid iets, maar vaak valt dat in een kroeg niet eens op. Het geluid is daar ook niet altijd perfect afgesteld. Wel blijft het spraak verstaan goed.

Wil jij gewoon blijven genieten van je muziek? Je luistert intensief en wil ze de hele avond tot in de vroege uurtjes inhouden? Dan is een vlakke demping misschien verstandiger voor jou.

Festivals – Wanneer kies je welk soort gehoorbescherming

Ja! Festivals! Het hangt er even vanaf of jij een podiumbeest bent of liever kijkt en luistert van een afstandje. Spreek jij linksvoor af? Dan adviseren we een goede demping van minimaal 20 dB met hoogtonige of vlakke filters.

Zit jij op een afstandje alles te bekijken en te beluisteren? Dan is een demping van 10 of 15 dB prima.

En ook hier geldt; wil je ze de hele dag en nacht in? Dan is een mooie geluidskwaliteit belangrijk. Kies dan dus vlak dempende filters. Heb jij ze maar een paar uur in en gaat het meer om de sfeer dan het geluid? Dan is een hoogtonig filter prima en iets goedkoper!

Muziek – Wanneer kies je welk soort gehoorbescherming

Intensief naar muziek luisteren? Zelf musiceren? Hyperacusis? Dan adviseren wij je een vlakke filtering. Zo houdt je ondanks de demping en wat voor muziek je ook maakt of luistert de beste beleving.

Reizen – Wanneer kies je welk soort gehoorbescherming

Wat voor reis ga je maken? Heb je last van de drukverschillen tijdens het vliegen of heb je liever iets tegen het gesnurk of stadsgeluiden?

Als het gaat om drukverschillen, zoek dan een set uit die goed past met een drukregelend filter. Het filter zorgt dat de druk beter geregeld wordt en dat scheelt een hoop pijn in de oren! Voor het vliegen neusspray gebruiken en zuurtjes eten helpt, naast het gebruik van oordopjes, ook.

Zijn de oordopjes tegen gesnurk of stadsgeluiden, dan adviseren we hoogtonige filters die goed in het oor vallen. Geen aanpakjes of uitsteeksels. Die zitten alleen maar in de weg!

Slapen – Wanneer kies je welk soort gehoorbescherming

Zorg dat je een setje uitzoekt met een eartip dat niet uitsteekt. Zodra het uitsteekt is het wel makkelijker in en uit te doen, maar het ligt minder lekker. Gebruik je vaak slaapdopjes? Laat ze dan op maat maken! Deze zijn helemaal hol, waardoor je ook gewoon lekker op je zij kan liggen!

Is er nog verschil tussen de merken?

Vaak maken ze allemaal gebruik van de zelfde filtertechnieken. De verpakking, het bewaarsysteem en (het belangrijkste) de eartips zijn wel verschillend.

Bekendste merken:

Pluggerz: zijn vrij groot, voor kleine oren adviseren wij deze niet

Crescendo: heeft 2 maten in de verpakking welke voor veel oren geschikt zijn. Je kunt ze onopvallend in je gehoorgang plaatsen. Er zijn ook S-eartips verkrijgbaar. Deze zijn ideaal voor kleine oortjes!

Noizezz: heeft 4 maten in de verpakking (behalve Plug&Play) en hierdoor passen de premium doppen vaak goed. Er zit een knikje in wat ze uniek maakt qua pasvorm.

Alpine: is meest verkochte merk in onze webshop. Let op: Ze zijn vrij groot en alleen met hoogtonige filters verkrijgbaar. In verhouding met andere merken zijn ze wat goedkoper.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X